Danmarks grönaste restauranger
Danmark ligger i topp jämfört med sina nordiska grannar då det handlar om ställen där du kan äta klimatsmart. Danskarna prioriterar miljö, hållbart fiske och närodlad mat i säsong – från jord till bord. Få en middagsupplevelse med lågt klimatavtryck.
Hållbara gröna restauranger i Danmark
Ta en titt på några av alla hållbara favoriter och tankarna bakom restaurangerna. Oavsett om du besöker Köpenhamn eller andra storstäder, utvalada små pärlor på Jylland eller Fyn så kan du räkna med en smakupplevelse utöver det vanliga.
Bæst
Ekologiska råvaror och hållbar etik är hjärtat på den här italienska restaurangen på Nørrebro i Köpenhamn. Njut av dagsfärsk hemgjord mozzarella gjord på lokaltappad mjölk och läckra charkuterier från lokalt uppfödda grisar. Restaurangen kan stoltsera med klimatsmart matlagning och etik i högsätet.
Gro Spiseri
Här talar vi hållbart odlande på hög nivå! Upplev en takrestaurang som både bjuder på ekologiska middagar samt möjlighet att lära sig mer om urbant odlande – och även få lov att ge en hjälpande hand om man skulle ha lust med det.
Restaurant Hærværk
Ett populärt ställe i Århus på Jylland och en av elva som hamnade i fjolårets Michelin guide med ställen som satsar stort på hållbarhet. Närodlat, råvaror efter säsong, fokus på personalens välmående och alltid klimatsmart i åtanke – från val av servetter till städartiklar.
Restaurant Lyst
Staden Vejle på Jylland har en mycket fin restaurang där samtliga rätter baseras på lokala råvaror och hållbar produktion. De strävar efter att allt som ligger på tallriken endast kommer från leverantörer drygt 15 mil bort. Dessutom jobbar man konstant på hur man kan minska avfall mest möjligt.
Restaurant Alimentum
Följ med till Ålborg på Nordjylland och testa populära Alimentum och deras klimatsmarta nose-to-tail filosofi. Passa även på att smaka på deras ekologiska honung och vaktelägg av högsta kvalitet.
Molskroen
Det här brasseriet tilldelades Michelinguidens ’hållbarhets-emblem’ 2020 och är känt för sitt engagemang gällande lokal hållbarhet. Man picklar och fermenterar för att få råvarorna att hålla sig länger, matrester går vidare till djurfoder och menyerna innehåller lokala specialiteter som nyplockade Limfjordsostron och sparris från lokala bönder.
Moment
I staden Ronde, en halvtimma från Århus, ligger denna grönsaksbaserade pärla, känd för att tänka klimatsmart. Från design och interiör samt själva huset är en del av en demonstrationsbyggnad med hållbara, tekniska lösningar. Menyer baserade på grönt av kulturarvssorter och permakultur från egen trädgård.