UNESCO världsarv i Danmark
Ankor Wat, den kinesiska muren och pyramiderna är utan tvekan imponerande, men varför resa så långt när du kan hitta världsarv alldeles i närheten? Danmark har sju UNESCO världsarv, bland annat Hamlets Kronborg Slott och vackra Stevns Klint. Läs hela guiden här!
Christiansfeld - för historienörden
Christiansfeld grundades 1773 av brödraskapet Herrnhutare och är ett exempel på en stad som planerats utifrån det protestantiska stadsidealet, där kyrkan var den naturliga mittpunkten. Christiansfeld ligger i Kolding kommun på södra Jylland, en knapp timmes bilfärd bort finns andra världsarv som runstenarna i Jelling och Vadehavets nationalpark.
Kungliga jaktmarker på Nordsjälland - i fint sällskap
Besök de fina parforce-jaktmarkerna i och runt Store Dyrehave, Gribskov och Jægersborg Hegn/Jægersborg Dyrehave. Här har danska kungligheter jagat i över 500 år och skogarna är utmärkta exempel på hur man anlade jaktmarker under barocken. Kombinera gärna en tur här med ett annat kungligt världsarv i närheten, Hamlets Kronborg Slott.
Nationalpark Vadehavet - för naturälskare
Vadehavet sträcker sig över 500 km och tre länder och är en unik naturupplevelse. När tidvattnet drar sig undan myllrar havsbotten av liv. Det är också här du kan se fenomenet svart sol när enorma flockar starar flyger i fascinerande mönster över himlen, med andra ord är det en utmärkt plats för fågelskådning.
Runstenarna i Jelling – hitta din inre viking
Den charmiga lilla staden Jelling besöks av mer än 150 000 turister varje år, och det är inte utan orsak. I Jelling finns några av Europas bäst bevarade vikingamonument. Den stora runstenen i Jelling restes runt år 965 av kung Harald Blåtand och brukar kallas Danmarks ”födelseattest” därför att namnet Danmark nämns i inskriptionen.
Roskilde Domkyrka – inte bara för kungliga
Roskilde är inte bara känt för den populära musikfestivalen, utan även för den mäktiga domkyrkan från tidig medeltid. Roskilde Domkyrka är viloplats för 40 danska kungar och drottningar och det påstås även att Harald Blåtand och Sven Tveskägg begravdes på platsen, bara i en annan kyrka som tidigare låg här.
Stevns Klint - ett besök i kritaperioden
I ett i övrigt rätt platt Danmark känner man viss stolthet över de 65 miljoner år gamla kalkstensklipporna Stevns Klint. De är kanske inte så höga (40 meter på sina ställen), och mindre kända än systerklipporna Möns Klint, men de är definitivt imponerande. Fossilrikedomen utgör en enastående tillbakablick till det dramatiska slutet på kritaperioden då många arter utrotades.
Kronborg Slott – Hamlets hem
Lägg till Kronborg Slot på listan över saker att se och göra när du är i Danmark! Det är lätt att ta sig hit från Köpenhamn eller Helsingborg och slottet (som även är Hamlets hem i Shakespeares berömda drama) är väl värt ett besök.
Wikingerzeitliche Ringburgen
Der neueste Eintrag in der UNESCO-Liste sind unsere fünf Ringburgen. Sie wurden unter Wikingerkönig Harald Blauzahn errichtet und gehören zu den wichtigsten archäologischen Zeugnissen der Wikingerzeit in Dänemark. Und Ihre Chancen eine davon zu besuchen sind hoch, sind sie doch im ganzen Land zu finden: Aggersborg bei Løgstør, Fyrkat bei Hobro, Nonnebakken in Odense, Borgring bei Køge und eine der größten Festungen, Trelleborg bei Slagelse, ganz in der Nähe von Kopenhagen.