De bästa naturupplevelserna i Danmark
I Danmark finns det mycket att se och göra ute i det fria. Det är tätt mellan naturupplevelserna som rymmer stor bredd och variation. För att göra det enklare för dig har vi samlat några av Danmarks mest unika och spännande naturpärlor i den här guiden.
Grenen
Jyllands, och Danmarks, nordligaste punkt är udden grenen. Det är också här de två haven Skagerrak och Kategatt möts, ett naturfenomen endast kan upplevas på ett fåtal platser i världen. Se de båda haven mötas över den smala landtungan som ständigt ändrar form och storlek på grund av strömmarna.
Jammerbugten
Bulbjerg, Danmarks enda fågelberg, bjuder på fantastisk utsikt. Vid klart väder kan du se Jammerbugten och Vigsø bugt sträcka sig från Hansholm i väster till Rubjerg Knude i norr. Här finns en unik flora och fauna och mycket att uppleva.
Rubjerg Knude
Missa inte den ikoniska fyren Rubjerg Knude som är ett populärt utflyktsmål på Nordjylland. Fyren lever på lånad tid eftersom den inom inte allt för många år kommer att slukas av havet. Det finns planer på att flytta fyren till en säkrare plats.
Fur, Limfjorden
På den endast 22 kvadratkilometer stora ön Fur kan du uppleva många olika och säregna landskap. Området kännetecknas främst av backar och branta sluttningar ner mot havet. Fur är känd för sin märkliga lera, skapad av gammal havsbotten, som innehåller massor av fossiler från fiskar, insekter, krabbdjur och växter.
Mols Bjerge
Den sydligaste delen av Djursland är ett av Danmarks mest kuperade och varierade landskap med stora böljande kullar. Här får du uppleva många olika naturtyper, som hedar, skogar, mossar, betesmarker och ängar. Området kallas även för Danmarks Serengeti.
Råbjerg Mile
Råbjerg Mile är Nordeuropas största vandrande sanddyn. Denna miniöken består av 3,5 miljoner kubikmeter fin sand och flyttar sig ungefär 15-20 meter varje år. Det är lätt att komma på sig själv med att undra var kamelerna är?
Lille Vildmose
Lille Vildemose är Danmarks enda riktigt stora högmosse. Landskapet är flackt och var tidigare havsbotten. Högmossar får endast näring via regn och vind och har därför en särpräglad flora.
Søhøjlandet
Mittjyllands sjörika högland har samlat på sig några Danmarksrekord. Det är Danmarks högst belägna område och känt för de många sjöarna som binds samman Danmarks största å, Gudenån. Här finns även landets största skogsområde och dess högsta punkter, Yding Skovhøj och Ejer Bavnehøj.
Det Sydfynska Öhavet
Sydfynska öhavet ramas in av kusten från Assens till Svendborg i norr, Ærø i söder och Langelands-kusten i öster. Här finns många både bebodda och obebodda öar som är värda ett besök. Om du vill besöka områden med särpräglad natur kan vi tipsa om Lyø, Drejø, Thurø rev, Vejlen och Noret på Tåsinge, Skarø och Voderup Klit på Ærø.
Svanninge Bakker
I Svanninge Bakker, nordost om Fåborg, kan du uppleva det typiskt sydfynska landskapet med kullar, branta sluttningar, slingriga vägar, åkrar och vackra korsvirkeshus. Från områdets höjder har du fantastisk utsikt över sydvästra Fyn och det Sydfynska öhavet.
Tystrup-Bavelse Søerne
Tystrup-Bavelse Søerne är ett kuperat landskap som består av åkrar och stora skogsområden. Två glaciärer krockade här under den senaste istiden, för cirka 15 000 år sedan, och skapade tillsammans med smältvattenfloderna det landskap som Susåen numera flödar genom.
Møns Klint
Møns Klint är ett av de mest kända och välbesökta naturområdena i Danmark. De spektakulära vita kalkstensklipporna och den gamla bokskogens krokiga träd är ren naturmagi. Här finns många sällsynta växter och på stränderna nedanför de branta klipporna kan du gå på fossiljakt.