På cykel i Köpenhamn
Köpenhamns invånare cyklar överallt och i alla väder. Köpenhamn är en idealisk cykelstad med alla förutsättningar att göra cykelturen så säker och smidig som möjligt. Välplanerade cykelvägar och cykelbroar tar dig dit du vill i Köpenhamn, så varför inte ge dig ut på sightseeing på cykel?
Världens bästa cykelstad
Mer än en tredjedel av Köpenhamnsborna väljer att ta cykeln till jobbet. Det är därför inte ovanligt att se folk i kostym, höga klackar och kjolar som frenetiskt trampar fram längs stadens gator. Det kanske kan kännas lite skrämmande att cykelsemestra i en storstad, men faktum är att Köpenhamn är en mycket cykelvänlig stad. De många cykelvägarna och särskilt utmärkta cykelleder gör dessutom staden till en relativt säker cykelstad. De allra flesta av stadens invånare rättar sig efter de regler som gäller.
Fantastiska cykelleder
I Köpenhamn finns mer än 375 kilometer cykelleder och trafikljus anpassade efter cyklister i rusningstrafik. Kommunen arbetar ständigt på att förbättra infrastrukturen och cykelvänligheten. Två gånger har Köpenhamn utsetts till världens bästa cykelstad av hållbarhetssajten Treehugger.
Cykelslangen är en serie broar som knyter ihop staden och gör det enkelt att ta sig över hamnens vatten. Det är en unik cykelupplevelse och dessutom en arkitektonisk pärla i Köpenhamn.
Foto:© Martin Heiberg
Hyra cykel i Köpenhamn
Du behöver inte ta med din egen cykel till Köpenhamn, de finns att hyra i och runt huvudstaden. De cyklar som hyrs ut är oftast elcyklar som kommer upp på 22 km/h och har inbyggd GPS där du kan plotta in din rutt. Cyklarna finns i strategiskt utplacerade ställ och du hyr dem direkt på cykelns skärm. Det blir billigast med ett abonnemang som kostar 70 DKK/månad, då är de första 140 minuterna kostnadsfria och efter kostar det 0,35 DKK/ timme. Utan abonnemang kostar det 30 DKK/timme (med reservation för ändringar). Du kan läsa mer om hyrcyklarna hos Bycyklen här.
Cykel på tunnelbana och tåg
Du kan ta med din cykel helt gratis på S-tågen i Köpenhamn. Om du vill ta med cykeln på regionaltågen eller på de olika lokaltågen på Nordsjälland behöver du en särskild cykelbiljett. Cykelbiljett krävs också på Köpenhamns metro. Det är dock inte tillåtet att ta med sig cykeln i metron under rusningstid.
Läs mer om regler för cyklar på tåg och på tunnelbana/metro.
Praktisk information om cykling
Cykling
Det är både populärt och enkelt att cykla i Danmark. För mer inspiration och information kan du gå in på vår sida för cykling i Danmark.
Cykelregler
Här följer några regler för cykling i Danmark som gör att du kan känna dig trygg och avslappnad på din tur.
Nödvändig utrustning
Din cykel måste vara utrustad med ringklocka, en vit reflex fram, gula reflexer på pedalerna, gula reflexer på båda hjulens ekrar (alternativt vita, reflekterande däck- eller fäljsidor) samt en röd reflex bak. I Danmark är reflexer monterade enligt dessa anvisningar som standard, vilket gör att du inte behöver tänka på detta när du hyr en cykel. Om du däremot väljer att ta din egen cykel med på semestern måste du se till att den är rätt utrustad.
När du cyklar efter mörkrets intåg måste du ha fungerande cykellysen, vitt eller gulaktigt fram och rött bak. Om du saknar cykellysen kan du köpa det i närbutiker och cykelaffärer i Danmark. Cykelkärror måste ha två vita reflexer fram och två röda reflexer bak samt två gula reflexer på vardera sidan. Om du cyklar när det är mörkt måste du se till att cykelkärran är försedd med ett rött cykellyse, antingen baktill eller på vänster sida.
Att skjutsa barn på din cykel
Om du är över 15 år får du skjutsa två barn under åtta år på din cykel, förutsatt att cykeln är försedd med lämplig utrustning. Om du har en cykelkärra (anpassad för barn) får du skjutsa två barn oavsett ålder. Barn som skjutsas i cykelsitsar och cykelkärror måste alltid spännas fast ordentligt.
Cykelhjälm
Du är inte skyldig att bära cykelhjälm enligt dansk lag – men det är ändå en bra idé!
Danska trafikregler
Du måste alltid cykla på högersida av vägen eller cykelvägen. Om det finns en cykelväg så måste du använda den. Om du ska göra en vänstersväng så ska du hålla till höger hela vägen tills du kommer fram till svängen, där ska du stanna och kontrollera att vägbanan är fri innan du svänger. Som cyklist måste du använda dina armar för att signalera till medtrafikanterna att du saktar in, tänker svänga eller stannar. Läs mer om lagar och regler för cyklister i Danmark.