odense

Lottie Knutson besöker Odense och Fyn

Foto: Line Slot

”En semester i Odense och på Fyn är en sagolik idé, bokstavligen.” Det säger reseprofilen och Danmarksvännen Lottie Knutson. Här är hennes bästa tips till Fyns sagobyar, boenden, slott, mat och stränder!
 

Lottie Odense Fyn

Foto:Panduro Photography

Lotties favoriter

Lottie Knutson har listat sina personliga pärlor på danska ön Fyn.

Fynshoved
Foto: Daniel Villadsen
01

Resa hit

Fyn är Danmarks tredje största ö och täcker samma yta som Gotland. Där slutar dock likheterna, förutom medeltida anor, stränder och vikingafästen. Fyn har många fina egenheter som särskiljer ön från övriga Danmark. Odense är en sagolik stad och det var även här författaren HC Andersen föddes. Hans uppväxt präglar många av de klassiska berättelserna om Tennsoldaten och Den lilla sjöjungfrun. Här finns ett överflöd av tjusiga slott, fiskebyar, korsvirkeshus, fornlämningar och ett alldeles speciellt öhav. Det tar inte mer än två timmar till Odense från Köpenhamn, via bron över Öresund. Res även med Öresundslinjen via Helsingör och sedan vidare med bron till Fyn över Stora Bält.

Viking Museum Ladby on Fyn
Foto: Ard Jongsma / Still Words
02

Vikingar

Fyn med Odense är Danmarks tredje största ö. Stadens namn kommer från guden Oden. Det fornnordiska namnet på ön var Odinsö. Vikingafansen gläds åt fornminnen och vikinga-utställningar. Den som följer den populära serien om Palnatoke vet att att huvudpersonen kommer från Fyn. Där refereras det ofta till Odensvi som offerplats på Fyn. På Fyn finns bland annat Ladby Viking Museum, ja till och med lämningar från en Unesco-världsarvsklassad vikingaborg under dagens Odense.

H.C. Andersens Hus i Odense
Foto: Jonas Legarth, VisitOdense
03

HC Andersen

Det är närmare 150 år sedan sagoberättaren HC Andersens dog. Han är ständigt är närvarande, inte bara i Odense utan på hela ön. Över hela världen används Kejsarens nya kläder som uttryck, liksom författarens väg från ful ankunge till svan. Samt förstås Prinsessan på ärten och Den lilla sjöjungfrun. Man kan gå rundvandring i berättarens långa fotsteg. De är målade, steg för steg, utmed gatorna. Promenaden utgår ifrån hans pyttelilla, gulmålade barndomshem. Det är integrerat i ett modernistiskt muséum, där berättelserna också tolkas och tas in i framtiden av nutida konstnärer.

Eventyrhaven, Odense, Fyn
Foto: Andreas Bastiansen
04

Sagor på riktigt

Det är lätt att föreställa sig Flickan med svavelstickorna i Odenses kullerstensbelagda gränder. På HC Andersens tid var detta fattigkvarteren och huvudgata för handel. Numera är samma kvarter pittoreska, pastell-chica och svindyra för husägare. Här på huvudstråket Munkemøllestræde måste idén till Kejsarens nya kläder ha kommit. Vid ån som flyter genom Odense satt HC Andersen också och fantiserade. Där måste man sitta ner en stund och föreställa sig byn för 200 år sedan. Äventyrens park strax intill bjuder lustspel, sång och dans. Statyer och lekställningar påminner om sagorna och interagerar med besökarna.

Lottie Knutson Odense
Foto: VisitOdense
05

Shopping och konst

Både Odense och Svendborg bjuder shoppingmöjligheter, året runt. En favorit som fortfarande besöks och används av lokalbefolkningen är diversebutiken Kramboden i Odense. Här finns allt från snygga husgeråd till gammeldags karameller och en second-handbutik in på gården. På Brandts museum finns inte bara utställningar med modern konst: i de forna industrikvarteren blomstrar butiker och kaféer. På Børsen på Kyseborgstræde i Svendborg smyckas det med färgglada paraplyer i gränden. Korsgade hyser en lokal keramiker Ruby Keramik och Butik 14 hållbart producerade varor. På Brogade ligger Skab&Værk, med glas och keramik.

Res tillbaka i tiden på den Fynske Landsby
Foto: VisitOdense
06

Levande by

I utkanten av Odense ligger Den fynske landsby. Det är ett exceptionellt fint utomhusmuséum med korsvirkesgårdar, odlingar och folk som jobbar med lantbruk som på 1800-talet. Här finns grisar, hästar, kor och gäss. Det färgas garn, kokas sylt, slås med lie och mjölkas kor. Hela bondgårdar med kringbyggd innergård, stallar och bärbuskar flyttades hit och byggdes upp igen för 80 år sedan, då Den fynske landsby öppnade. Till och med ett fattighus finns här, dock utan statister. Den äldsta gården är från 1500-talet och känns mer vikingatid än 1800-tal. Som avskedshälsning guppar en ful liten ankunge, nåja gås, runt i en av dammarna. Det blir en fin hälsning från HC Andersen. 

sortebro kro
Foto: Sortebro Kro
07

Gourmetmat i korsvirke

Fyns bästa krog, ja rent av en av Danmarks finaste, heter Sortebro Kro. Gården ligger bredvid Den fynske landsby. För fika eller frokost, alltså lunch, finns ingång från Den fynske landsby. Kvällstid välkomnar ägarna John och Melina Kofod ofta vid dörren, som är lika sned som väggar och tak i korsvirkeslängan från 1700-talet. I ett kvarts århundrade har de drivit krogen, med egen köksträdgård och utomhusservering. Överallt växer krasse och örter i vintunnor. Köket är en balanserad mix av dansk husmanskost och gourmetmat. Alla avsmakningsmenyer paras med väl valda viner eller lokalt öl. Efter en middag, lika enkel som raffinerad, steppar vi ut på förstukvisten - för att mötas av näktergalens drillande. Till skillnad från i HC Andersens saga är sången äkta, precis som de lokalproducerade råvarorna på Sortebro Kro. 

egeskov slott
Foto: Lottie Knutson
08

123 slott

En ö med 123 slott kräver åtminstone ett ståndsmässigt slottsbesök. Egeskovs slot är en heldagsupplevelse med egen prinsessa, parker, rosor och flera serveringar. Här finns handelsträdgård och inomhusutställningar öppna året om. För att verkligen understryka sagokänslan simmar ett vackert par med svanar runt i vallgraven och putsar sig. Det känns förtrollande och overkligt. Inte konstigt att husbilarna mot en avgift fyller parkeringen och fälten utanför slottsområdet. Egeskovs slot tar flera dagar att avnjuta, för den som vill hinna med allt grundligt. 

På innsiden av Great Northern Spa i Fyn, Danmark
Foto: Great Northern
09

Golf och Spa

Odense skulle egentligen kräva en längre vistelse; byn ger mersmak för besök under lågsäsong. Men efter ett par nätter på hemtrevliga hotell Villa A vill vi prova Fyns stränder. Eller golf. För golfarna har Fyn nämligen begåvats med en av världens flottaste banor, Great Northern, där man till och med bor i sandbunkers med panoramafönster mot banor och dammar. Den som inte spelar golf roar sig kungligt i det eleganta spa:t som har en speglande och designad arkitektur gentemot huvudbyggnadens restaurang och utomhusservering. 

10

Bad

svendborg
Foto: Lottie Knutson
10

Bad

Men nu vi vill bada. Sommar som vinter! Därför rör vi oss mot Svendborg. Utanför den forna fiskebyn lockar Det sydfynske öhav med skärgård och stränder. Innan vi beger oss på broarna över till det sydfynske öhav blir det en promenad nedåt hamnen. Vi traskar utmed smala gränder kantade med fiskestugor mot Frederiksø. Självklart blir det en lille en och öl på Börsen, som dekorerar trädet utanför med färgglada paraplyer. Sedan duger bara krogen och hotellet Christiansminde. Här äter vi riktigt bra fisk, dricker ett gott vin och får strålande havsutsikt på köpet. 

Tåsinge
Foto: Lottie Knutson
11

Öhavet

Efter ytterligare en bro, om man inkluderar den över Stora Bält, kommer man till ett litet bed and breakfastställe i en villa vid havet: B&B Troense By The Sea på ön Tåsinge. Här finns bara fyra rum, med delad toalett och badrum. Trädgårdarna vetter vattnet och den egna bryggan. Värdinnan Hanne gör inte frukost, morgenmad, i vanlig mening. Hon serverar i stället ett konstverk med nyplockade blommor och så mycket godsaker att kundrecensionerna på bokningssajterna - om inte förr - får sin förklaring. Efter ett dopp i havet från det halmbeklädda lusthuset inser vi att ett återbesök till Fyn är nödvändigt. Här finns helt enkelt för mycket att upptäcka på en enda resa.