
Semester med hund i Danmark
Danmark är den perfekta semesterdestinationen för dig som vill ta med din fyrbenta vän. Varje år åker hundratusentals familjer på en avkopplande semester till Danmark med sin hund. Här kan du läsa allt om Danmarkas lagar och regler kring att ta med sig hunden på Danmarkssemestern.
Många semesterhus välkomnar husdjur utan extra kostnad! Vissa boenden är särskilt anpassade för husdjur, och du kan ofta använda filtret "husdjursvänligt" när du söker efter det perfekta huset. Mer information om att resa med hund hittar du hos uthyrningsbyråer som Novasol, NordSee Holidays, Feriepartner Danmark och Dancenter.
Semester med hund: Vad ska jag tänka på?
Ska du resa till Danmark med din hund finns några viktiga regler att följa. All nödvändig information om att ta med husdjur till Danmark hittar du på danska livsmedelverkets webbplats.
Om du reser från ett EU-land med din hund måste hunden vara ID-märkt med ett chip. Detta ska göras innan hunden fyller 8 veckor.
EU-pass och rabiesvaccination
När du reser mellan EU-länder, till exempel från Sverige till Danmark, måste din hund ha ett EU-pass för sällskapsdjur. Passet utfärdas av en veterinär och bekräftar att djuret har vaccinerats mot rabies.
Det är viktigt att den senaste vaccinationen har getts efter att hunden blivit ID-märkt. Tänk på att rabiesvaccinationen måste ges minst 3 veckor före inresa. Glöm inte att hålla koll på vaccinationens giltighet.

Lagstiftning om hundar
Sedan den 1 juli 2014 har en ny hundlag trätt i kraft i Danmark.
Enligt den nya lagen kan en hundexpert kallas in vid tvister där ett hundbett inträffat, för att bedöma omständigheterna, till exempel om hunden provocerades före incidenten eller ej. Den danska allemansrätten (Mark- og Vejfredslov) har även ändrats, vilket innebär att hundar som oavsiktligt beträder privat egendom inte längre ska straffas.
Tänk på att det är förbjudet att ta med eller importera vissa hundraser till Danmark om de är födda efter den 17 mars 2010. Brott mot lagen kan leda till böter eller fängelse för hundägaren samt avlivning av hunden. Dessa raser är:
1) Pitbullterrier.
2) Tosa Inu.
3) Amerikansk staffordshire terrier.
4) Fila Brasileiro.
5) Dogo Argentino.
6) Amerikansk bulldogg.
7) Boerboel.
8) Kangal.
9) Centralasiatisk Ovtcharka.
10) Kaukasisk Ovtcharka.
11) Sydrussisk Ovtcharka.
12) Tornjak.
13) Sarplaninac.
Förbudet grundar sig på att de hundraser som nämns ovan klassificeras som farliga.
Förbudet omfattar även blandraser med de förbjudna hundraserna. Det är hundägarens ansvar att dokumentera ras och födelsedatum.
Om hunden är född före den 17 mars 2010 får den följa med till Danmark men den ska hållas kopplad. Dessutom måste hunden ha på sig en korrekt fastsatt munkorg.
Alla andra hundar är tillåtna i Danmark och behöver inte bära munkorg.
Om en hund (oavsett ras) attackerar en person, orsakar allvarliga skador eller om det finns skäl att misstänka att hunden kan utgöra en fara för omgivningen, kan polisen besluta om koppel, munkorg eller i extrema fall, avlivning.
Mer information om att resa till Danmark med din hund hittar du på danska jordbruksverkets hemsida.

Foto:Robin Skjoldborg
Koppeltvång
Följande regler gäller för alla hundar i Danmark:
- Hundar måste hållas kopplade på stränder från den 1 april till den 30 september.
- I skogar måste hundar hållas kopplade året runt.
Akta er för huggormen!
Under sommarhalvåret kan du stöta på flera huggormar ute i den danska naturen. Den artskyddade huggormen lever i områden som hedar, sanddyner, fritidshusområden och naturreservat. Vanligtvis flyttar den sig snabbt när den blir störd och biter endast i sällsynta fall om den känner sig hotad. Genom att följa några enkla försiktighetsåtgärder är risken för att bli biten väldigt liten. Om din hund råkar bli biten, bör du omedelbart söka veterinärvård för att få motgift.