Traditional Danish pastries "Wienerbrød"

Så mycket mer än bara wienerbröd

Foto: © Maria Nielsen

Låt oss fresta med sockersöta danska kakor; populära klassiker som wienerbröd men även bullar och bakverk i tiden. Läs mer i vår stora guide som självklart även berättar var i Danmark du kan sätta tänderna i alla godsaker.

Danmark erbjuder en mängd maffiga bakverk och det finns ofta en bra anledning att låta sig väl smaka. Om inte annat så är danskarna bra på att försöta tillvaron med en kaka eller två - oavsett var i landet du befinner dig. Vi guidar dig land och rike runt.

A Danish pastry in the wild on the streets of Copenhagen
Foto: Eat Me Travels
Andersen & Maillard - Bäckerei und Café in Kopenhagen
Foto: Andrea Nuñez - Copenhagen Media Center

Så smakar Danmarks bästa bakverk

Låt oss börja med något som du garanterat redan känner till - danska wienerbröd. En världsberömd klassiker som sedan länge kallats "danish" på engelska. Men som namnet antyder så kommer bakverket från Wien. Det var först när en dansk bagare på 1800-talet fyllde en hel resväska med inspiration om bakverk och tog det med hem till Danmark som många ansåg wienerbrödet för danskt och fortsatt gör än i dag. 

Förutom wienerbrödet så hittar man även kanelsnurror, spandauer och populära tebirkes som är ett wienerbröd med vallmofrön på. Dessutom är 'Onsdags-sneglen' en given klassiker som finns att köpa på Köpenhamns äldsta bageri, Skt. Peders Bageri, som ligger mitt inne i stan. 

Köp med dig och njut på egen hand

Flødeboller
Foto: @hahnemannskokken
Kuchen in einer dänischen Bäckerei in Kopenhagen
Foto: sera

Kaka på kaka - dansk kaka

Danska konditorier är berömda för sina bakverk och ibland kan det vara svårt att veta var man ska börja. En härlig gammaldags favorit hos danskarna är flødebollen, eller gräddbullen som vi ofta säger i Sverige. Lika älskad i vårt grannland som hemma. En annan favorit är Drömkakan - en saftig mjuk kaka som är toppad med mörkt socker och kokos likt en tosca.

Om du inte har smakat en bit Othellotårta så gör det nästa gång du är på besök. Den består av en tunn mandelbotten, vaniljfyllning, finaste marsipantäcke och chokladglasyr - en sagolik tårta! Även om Sarah Bernard inte var dansk så var det konditor Johannes Steen som skapade kakan som en hyllning till den franska skådespelaren under hennes vistelse i Köpenhamn. Har du vägarna förbi den danska huvudstaden så passa på att njuta av en fikapaus på anrika Conditori La Glace mitt inne i stan. Beställ gärna deras berömda Karen Blixen tårta eller den populära Sport-tårtan.

Res runt bland danska bakverk

Från Nordjylland till den dansk-tyska gränsen söderut - kakorna visar vägen och avslöjar var i landet du befinner dig. Området Sydjylland är närmast danska bakvekets högborg och här kan du prova på den maffiga honungskakan med aprikossylt eller smörkräm, som dessutom är ett givet inslag på det sønderjyske kagebord - regionens eget kaffebord. En populär tradition såg dagens ljus redan år 1864. Här dukar man upp ett ståtligt kaffebord i samband med såväl födelsedagar som andra festliga tillställningar med inte färre än 21 olika bakverk! Småkakor, som tårtor och njuka kakor. Se till att ha stor aptit om du blir bjuden på kaffebord på Sydjylland.

Fyn är känt för mer än vackra sagoslott och fina kuststräckor. Landsdelen är också berömd för kakan Brunsviger. En mjuk kaka toppad med farinsocker och smält smör. Den ska serveras nybakad direkt från ugnen.

Sydsjälland lockar med en rad lokala bakverk som marsipanbakelsen Gåsbröst till de så kallade Palmkakorna - ett särskilt wienerbröd från Lolland-Falster, som man äter till påsk.

Pastries on a table

Foto:@maltid_cph

Glöm inte smulorna... de bästa småkakorna 

Den klassiska kakburken Danish butter cookies är en evig klassisker som du säkert har stött på någon gång. Den välkända souveniren i all ära men besök ett bageri och köp med dig småkakor i ny tappning nästa gång. Välj bland spröda vaniljekranse, specier, hindbærsnitter eller pebbernødder.

A selection of Fastelavnsboller from Alice Bakery in Copenhagen, Denmark

Foto:Daniel Rasmussen, Copenhagen Media Center

Den danska kak-kalendern

Njut av danska bakverk året runt!

Födelsedag: Beställ en kagemand eller en kagekone; en mjuk kaka formad som en man eller dam, pyntad med godis och glasyr, och populär på barnkalas. Är du något äldre så är det en klassisk gräddtårta som gäller även bland danskarna med lager av vaniljkräm och bär på toppen.

Jul: Se fram emot en kakfest med småkakor, kanel- och kardemummakakor, danska pepparkakor, vaniljkransar och mycket annat gott.

Nyårsafton: På årets sista dag äter man traditionell kransekage, som är en mandelbaserad hög kaka med glasyr.

Februari: Sju veckor innan påsk firar man Fastelavn och alla bagerier och mataffärer bågnar med danska fastlagsbullar i många olika varianter. Till och med den svenska semlan har numera hittat hit över sundet.

St. Bededag: Den fjärde fredagen efter påske firar Danmark 'Den store bededag' genom att baka enkla vetebullar som kallas varme hveder. Man kan få tag i dem överallt eller baka dem själv, och de ska serveras varma i samband med kvällsmaten.

Sommar: Danskarna har också deras söta jordgubbar och under sommaren är den danska jordgubbskakan en flitig gäst till fikat. Mandelbotten med vaniljkräm toppad med massvis av nyskördade jordgubbar.