A couple chat outside the bodega Bo Bi in Copenhagen, Denmark - a Danish version of a local pub

En dansk pub kallas ”bodega”

Foto: @henriklarsen88

I Sverige kallas kvarterspubar som inte är så trendiga för ”hak, syltor eller brun bar”. Då vet man att det är ett enkelt ställe utan vita dukar på bordet. I Danmark kallas dessa pubar för Bodegas och här “hinkas det öl” precis på samma sätt som det gjorts i decennier. 

Vad är en dansk bodega?

En dansk bodega kan beskrivas som en ganska enkel och lågmäld kvarterspub med  en avkopplande atmosfär. En ”hygge”-plats för att släcka törsten. Det luktar öl, det är rökigt, mörkbrunt trä dominerar inredningen och det är lite murrigt. Men det finns en charm i det hela och det är ett perfekt ställe för en öl, att prata med vänner eller hitta nya ”lokala” vänner.

På en dansk bodega samlas alla typer av människor, allt från studenter till äldre och lokala stammisar. Alla samlas för ett syfte – att släcka törsten med en öl och för att ha det trevligt. Här finns ofta ett biljardbord där man kan spela mot vänner eller varför inte utmana den lokala mästaren. Här spelas ”Meyer” (ett tärningsspel) och här finns ofta en dart-tavla. Musiken är blandad och kommer oftast från en jukebox.

The exterior of Havkatten, a classic bar or bodega in Copenhagen, Denmark

Foto:@tinaholmbom

Vad dricker man på en dansk bodega?

Svaret är enkelt. På en bodega dricker man öl, öl och än mer öl. Kanske väljer man en lokalt bryggd öl eller en vanlig grön Tuborg. Så länge du inte beställer en drink eller en cocktail gör du rätt. Utbudet av olika ölsorter varierar. I Köpenhamn kan det finnas special-öl och lokalt bryggd öl från något mikrobryggeri. Besöker du en bodega på Nordjylland så kanske de inte ens har en vanlig Carlsberg Hof.

Många turister uppskattar prisnivån på en bodega. Det är lätt att det slinker ned mer än ”bara en öl”. Att komma ihåg inför ett besök på en bodega är att det hör till att man bjuder på en ”runda”.

Kända bodegas i Köpenhamn

I Köpenhamn är det lätt att hitta en bodega. Det finns en i nästan varje gathörn. Några av dem har, förutom öl, också  en intressant historia att bjuda på, som t ex. Rosengårdens Bodega. I en av väggarna bakom baren sitter en kula fast. Kulan fastnade där 1944 efter att den Danska motståndsrörelsen avrättade en känd Nazist inne i baren. Andra populära och kända bodegas i Köpenhamn är bl a Andy’sBo-Bi BarDiligencenHalvvejen och Eiffel Bar.

Bodegas finns i hela Danmark

Över hela Danmark finns det bodegas att titta in i för att uppleva och lära känna den varma lokala atmosfären. I Aarhus är variationen av olika bodegas stor. Här finns den livliga bodegan Café Guldhornene där det dansas och spelas spel. Där finns också Peder Wessel, en bodega med en sån där typiskt dansk avslappnad stil. Andra populära bodegas i Aarhus är CirkuskroenHjorten och Kurts Mor.  

Har du vägarna förbi Ålborg på Nordjylland så rekommenderas att du besöker Susan HimmelblåMunken eller Smedekroen.  

The exterior of Jernebane, a bodega or local bar in Copenhagen, Denmark

Foto:@hannesvejgaard

Får man röka på en bodega?

I en dansk bodega är det tillåtet att röka. Det finns en dansk regel som säger att om bodegan eller baren är mindre än 40 kvm och om det inte serveras mat så är det tillåtet för gäster att röka inomhus. Skulle bodegan vara större så finns det ofta “rökhytter” med ett fläktsystem. Besöker du en bodega i Danmark kan det dock vara en god idé att lämna finkläderna hemma. Annars är risken stor att du kommer ta med dig en del av bodega-röken hem.

Regler och annat om danska bodegas och barer

  • Bodegas är ofta öppna till 05:00 på morgonen.
  • Vanligtvis serveras ingen mat på en bodega.
  • Man måste vara 18 år eller äldre för att bli serverad drycker med alkohol på danska barer, bodegas, klubbar och restauranger.